Przyczyną zatrucia pokarmowego jest najczęściej spożycie zakażonej, nieświeżej żywności lub wody. Do zatrucia pokarmowego dochodzi najczęściej latem, kiedy wysokie temperatury i nieodpowiednie warunki przechowywania jedzenia przyspieszają proces psucia się żywności.
Objawy zatrucia pokarmowego są uciążliwe i obejmują najczęściej:
* nudności, wymioty,
* brak apetytu,
* ból brzucha,
* ból mięśni,
* podwyższoną temperaturę ciała, dreszcze,
* uczucie osłabienia organizmu,
* biegunkę, spowodowaną zapaleniem błony śluzowej przewodu pokarmowego (żołądka i jelit).
W większości przypadków zatrucia pokarmowego objawy ustępują po zastosowaniu preparatów bez recepty na zatrucie pokarmowe i wizyta lekarska nie staje się konieczna. Jednak jeśli choroba trwa dłużej niż kilka dni, w stolcu pojawi się krew lub dolegliwości pojawią się u kobiety ciężarnej, bądź małego dziecka - należy udać się do lekarza.
Leczenie zatrucia pokarmowego polega przede wszystkim na
* uzupełnianiu płynów, utraconych na skutek biegunki, czy wymiotów,
* stosowaniu preparatów przeciwbiegunkowych (z diosmektytem, białczanem taniny, loperamidem),
* stosowaniu środków z nifuroksazydem, który działając bakteriobójczo oraz bakteriostatycznie, leczy zatrucie pokarmowe przyczynowo,
* przyjmowaniu węgla aktywowanego w dużych dawkach, który wiąże toksyny bakteryjne, będące jedną z przyczyn zatrucia pokarmowego,
* stosowaniu lekkostrawnej diety, jedzeniu gotowanych warzyw, mięsa kurczaka oraz owoców (banana, jabłek), które są doskonałym źródłem pektyn (rozpuszczalnego błonnika), zmniejszających nasilenie biegunki.