Jakie witaminy można stosować w ciąży, a jakich unikać
mgr farmacji Małgorzata KrukW początkowym okresie ciąży zalecane jest przyjmowanie kwasu foliowego, który jest niezbędny do kształtowania się struktury cewy nerwowej u płodu. Poza kwasem foliowym, w początkowych tygodniach ciąży (jeśli lekarz ginekolog nie zaleci inaczej) najczęściej wystarczy pełnowartościowa, zbilansowana dieta, bogata w produkty pełnoziarniste, nabiał, warzywa, owoce, aby dostarczyć przyszłej mamie wszystkich niezbędnych witamin oraz minerałów. Jeśli jednak nie masz apetytu, cierpisz na nudności i wymioty, suplementacja preparatami dla przyszłych mam jest jak najbardziej wskazana.
Niezwykle ważne jest, aby sięgając po preparaty witaminowe zwracać uwagę na zawartość witaminy A - w tym przypadku nie powinna być duża, gdyż nadmiar tego składnika niesie ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u płodu. Dlatego też unikaj spożywania w dużej ilości masła, mleka, jajek, wątróbki, szpinaku.