Jeśli jesteś w ciaży lub dopiero planujesz macierzyństwo postaraj się zmienić swoje nawyki żywieniowe. Nieregularne posiłki, spożywane w pośpiechu sprzyjają wystąpieniu zgagi i zaparć. Dlatego też jedz częto, ale nieduże porcje, najlepiej co 3-4 godziny. Jeśli w przerwie pomiędzy posiłkami poczujesz się głodna, sięgaj po owoce i warzywa, zamiast słodyczy, które oprócz pustych kalorii, sprzyjających tyciu, nie zawierają żadnych odżywczych składników. Postaraj się, aby na twoim talerzu znalazły się również produkty pełnoziarniste, które są cennym źródłem witamin z grupy B.
Pamiętaj, że w okresie ciąży niewskazany jest nadmiar witaminy A, ze względu na ryzyko wystąpienia wad rozwojowych płodu. Dlatego też jeśli Twoja dieta obfituje w produkty zawierające witaminę A (masło, mleko, wątróbkę, szpinak), bezwzględnie zrezygnuj z dodatkowej suplementacji preparatami z witaminą A.