Jeśli chcesz zadbać o prawidłowe funkcjonowanie wątroby przez całe życie, oprócz stosowania lekkostrawnej diety, zadbaj także o dodatkową suplementację preparatami na wątrobę.
Dobroczynne działanie na wątrobę odgrywają witaminy z grupy B oraz produkty pochodzenia roślinnego:
* Wyciąg z ostropestu plamistego - który dzięki zawartości związków o charakterze antyutleniaczy, chroni komórki wątroby przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, hamując procesy starzenia się hepatocytów. Wyciąg z ostropestu ponadto zapobiega stłuszczeniu oraz marskości wątroby oraz chroni przed rozwojem już istniejącej choroby. Co ciekawe, zawarta w wyciągu sylimaryna oprócz ochronnego działania na DNA hepatocytów wykazuje również właściwości żółciotwórcze oraz normalizujące poziom cholesterolu we krwi.
* Wyciąg z karczochów - zawierający w swoim składzie cynarynę - związek działający regulująco i wspomagająco na pracę wątroby. Ponadto wyciąg z karczocha stymuluje produkcję żółci oraz działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki wątroby przed przedwczesnym starzeniem się.
* Wyciąg z kurkumy długiej (ostryżu długiego), który w kuchni wykorzystywany jest jako doskonała przyprawa. Oprócz właściwości aromatycznych, kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym hepatocyty przed działaniem wolnych rodników. Ponadto stymuluje produkcję żółci i chroni przewody żółciowe przed odkładaniem się kamieni (złogów).