Zaparcia same w sobie nie są chorobą, a jedynie sygnałem ostrzegawczym o niewłaściwej pracy przewodu pokarmowego.
Przy zaparciach warto stosować błonnik - nietrawiony przez organizm składnik pochodzenia naturalnego, który pęczniejąc w jelitach, zwiększa objętość mas kałowych, ułatwiając wypróżnianie. Ponadto błonnik doskonale wpływa na funkcjonowanie organizmu, gdyż:
* zmniejsza wchłanianie trójglicerydów i cholesterolu ze spożywanego pokarmu do krwi, chroniąc przed hipercholesterolemią (podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi) oraz nadciśnieniem tętniczym,
* spowalnia rozkład węglowodanów, normalizując poziom glukozy we krwi, chroniąc organizm przed cukrzycą,
* korzystnie wpływa na namnażanie się i rozwój dobroczynnych bakterii jelitowych,
* wiążąc toksyny, ułatwia usuwanie ich z organizmu,
* pęczniejąc w żołądku, zmniejsza uczucie głodu, sprzyjając utracie zbędnych kilogramów.
Błonnik najlepiej dostarczać swojemu organizmowi w codziennej diecie. Doskonałym źródłem błonnika pokarmowego - skutecznego leku na zaparcia są: warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych. Jeśli nie jesteś w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości błonnika w swojej diecie, uzupełniaj komponowane posiłki preparatami z błonnikiem, które możesz kupić w aptece bez recepty.