Błonnik pokarmowy (włóknik pokarmowy) doskonale wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, pomaga zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać stężenie cholesterolu we krwi na właściwym poziomie. Co to jest błonnik i jakie są jego korzystne właściwości na organizm?
Co to jest błonnik?
Błonnik (włóknik) pokarmowy to zespół substancji pochodzenia roślinnego, które w organizmie człowieka nie ulegają trawieniu. Dzięki unikalnym właściwościom, włóknik pokarmowy likwiduje wiele dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i nie tylko.
Błonnik pokarmowy - działanie
Błonnik pokarmowy posiada zdolność wiązania wody (pęcznienia), dzięki czemu hamuje uczucie głodu, potęguje wrażenie sytości, zmniejszając ilość spożywanych pokarmów i ułatwiając odchudzanie.
Właściwości pęcznienia błonnika pozwalają oczyścić jelita ze złogów pokarmowych, stymulują ich perystaltykę, skutecznie przeciwdziałając powstawaniu zaparć.
Włóknik pokarmowy ponadto reguluje poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zapobiegając chorobom układu sercowo-naczyniowego (m.in. miażdżycy).
Błonnik rozpuszczalny, a nierozpuszczalny
Pod pojęciem błonnik pokarmowy kryją się tak naprawdę dwie frakcje włóknika: rozpuszczalna i nierozpuszczalna. Oba rodzaje włóknika obecne są w różnych proporcjach w produktach zawierających błonnik.
Frakcja rozpuszczalna włóknika (głównie gumy, śluzy i pektyny) ma za zadanie zwiększyć objętość mas kałowych, a w konsekwencji ułatwić wypróżnianie. Natomiast frakcja nierozpuszczalna błonnika (celuloza, ligniny) wymiata zalegające w jelitach resztki pokarmów i pomaga usunąć toksyny.
Błonnik w diecie
Błonnik pokarmowy powinien być dostarczany przede wszystkim w codziennej diecie. Bogatym źródłem obu frakcji włóknika są przede wszystkim: owoce, warzywa, produkty z pełnych ziaren zbóż (kasze, otręby zbożowe, pieczywo razowe) oraz nasiona strączkowe.
Błonnik w tabletkach
Błonnik pokarmowy w postaci tabletek można stosować nawet codziennie, jako uzupełnienie diety, popijając preparat szklanką wody.
Błonnik w proszku
Włóknik pokarmowy dostępny jest także w aptekach w formie proszku, który można dodać do wody, mleka, czy jogurtu pamiętając jednak, aby po spożyciu błonnika wypić szklankę wody.
Błonnik – dla kogo niewskazany?
Przeciwwskazaniem do diety z wysoką zawartością błonnika lub dodatkowej suplementacji są przede wszystkim: stany zapalne żołądka i jelit, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.
Nadmiar błonnika szkodzi
Nie tylko niedobór, ale także nadmiar błonnika upośledza prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Zbyt duża ilość włóknika pokarmowego może zwiększać ryzyko bólów brzucha, wzdęć oraz biegunki.