Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy

mgr farmacji Małgorzata Kruk

Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy (włóknik pokarmowy) doskonale wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, pomaga zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać stężenie cholesterolu we krwi na właściwym poziomie. Co to jest błonnik i jakie są jego korzystne właściwości na organizm?
Co to jest błonnik?

Błonnik (włóknik) pokarmowy to zespół substancji pochodzenia roślinnego, które w organizmie człowieka nie ulegają trawieniu. Dzięki unikalnym właściwościom, włóknik pokarmowy likwiduje wiele dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i nie tylko.
Błonnik pokarmowy - działanie

Błonnik pokarmowy posiada zdolność wiązania wody (pęcznienia), dzięki czemu hamuje uczucie głodu, potęguje wrażenie sytości, zmniejszając ilość spożywanych pokarmów i ułatwiając odchudzanie.

Właściwości pęcznienia błonnika pozwalają oczyścić jelita ze złogów pokarmowych, stymulują ich perystaltykę, skutecznie przeciwdziałając powstawaniu zaparć.

Włóknik pokarmowy ponadto reguluje poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zapobiegając chorobom układu sercowo-naczyniowego (m.in. miażdżycy).
Błonnik rozpuszczalny, a nierozpuszczalny

Pod pojęciem błonnik pokarmowy kryją się tak naprawdę dwie frakcje włóknika: rozpuszczalna i nierozpuszczalna. Oba rodzaje włóknika obecne są w różnych proporcjach w produktach zawierających błonnik.
Frakcja rozpuszczalna włóknika (głównie gumy, śluzy i pektyny) ma za zadanie zwiększyć objętość mas kałowych, a w konsekwencji ułatwić wypróżnianie. Natomiast frakcja nierozpuszczalna błonnika (celuloza, ligniny) wymiata zalegające w jelitach resztki pokarmów i pomaga usunąć toksyny.
Błonnik w diecie

Błonnik pokarmowy powinien być dostarczany przede wszystkim w codziennej diecie. Bogatym źródłem obu frakcji włóknika są przede wszystkim: owoce, warzywa, produkty z pełnych ziaren zbóż (kasze, otręby zbożowe, pieczywo razowe) oraz nasiona strączkowe.
Błonnik w tabletkach

Błonnik pokarmowy w postaci tabletek można stosować nawet codziennie, jako uzupełnienie diety, popijając preparat szklanką wody.
Błonnik w proszku

Włóknik pokarmowy dostępny jest także w aptekach w formie proszku, który można dodać do wody, mleka, czy jogurtu pamiętając jednak, aby po spożyciu błonnika wypić szklankę wody.
Błonnik – dla kogo niewskazany?

Przeciwwskazaniem do diety z wysoką zawartością błonnika lub dodatkowej suplementacji są przede wszystkim: stany zapalne żołądka i jelit, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.
Nadmiar błonnika szkodzi

Nie tylko niedobór, ale także nadmiar błonnika upośledza prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Zbyt duża ilość włóknika pokarmowego może zwiększać ryzyko bólów brzucha, wzdęć oraz biegunki.

Artykuł znaleziono w kategoriach:
Informacje o lekach dostępne dzięki www.osoz.pl. Dane o lekach pobrane zostały z Bazy KS – BLOZ i nie mogą być kopiowane, ani wykorzystywane bez zgody Producenta Bazy KS – BLOZ

Najlepsze oferty

Ankieta

Zmęczenie, energia

Zmęczenie, energia

Zapraszamy do wzięcia udziału w ankiecie.

Znajdź najlepszą aptekę wg internautów

copyright by Vivamax 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie: Aptus.pl strony internetowe
E-marketing farmaceutyczny: FreshPharma.pl