Selen - występowanie w pożywieniu

Selen - występowanie w pożywieniu

mgr farmacji Kinga Dziwisz

Selen występuje w pożywieniu, dość typowym dla diety śródziemnomorskiej. Przynajmniej po części możemy starać się wprowadzić produkty spożywcze bogate w ten pierwiastek.

Selen - występowanie w żywności
Dużą dawkę selenu można znaleźć w rybach i innych zwierzętach morskich. Ponadto w kukurydzy, pełnoziarnistym pieczywie, warzywach strączkowych, owsie, pszenicy, słoneczniku, jajkach.

Selen - zalecane dzienne spożycie
Osoby dorosłe (powyżej 19 r. ż.) powinny dostarczać 55 µg selenu dziennie (bez względu na płeć). Kobiety ciężarne natomiast 60 µg/dziennie, a karmiące 70 µg.

Selen - niedobór
Przede wszystkim objawia się spadkiem odporności, ograniczeniem płodności u mężczyzn, zapaleniem mięśni, zaćmą, czy plamami starczymi.

Selen - nadmiar
Nadmiar selenu może okazać się niebezpieczny dla organizmu. Stan ten objawia się łysieniem, czernieniem paznokci, opuchniętymi palcami, wymiotami, lub przemęczeniem. Nadmiar selenu występuje, gdy dostarczamy do organizmu więcej niż 400 µg dziennie.
Artykuł znaleziono w kategoriach:
Informacje o lekach dostępne dzięki www.osoz.pl. Dane o lekach pobrane zostały z Bazy KS – BLOZ i nie mogą być kopiowane, ani wykorzystywane bez zgody Producenta Bazy KS – BLOZ

Najlepsze oferty

Ankieta

Preparaty na dolegliwości stawowe

Preparaty na dolegliwości stawowe

Zapraszamy do wzięcia udziału w ankiecie.

Znajdź najlepszą aptekę wg internautów

copyright by Vivamax 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie: Aptus.pl strony internetowe
E-marketing farmaceutyczny: FreshPharma.pl