Mapa strony
Żelazo w jedzeniu. Produkty zawierające żelazo

Żelazo w jedzeniu. Produkty zawierające żelazo

mgr farmacji Kinga Dziwisz

Żelazo w pożywieniu może występować jako żelazo hemowe (pochodzące z hemoglobiny i mioglobiny) lub żelazo niehemowe.

Produkty zawierające żelazo
Żelazo hemowe występuje w produktach żywieniowych takich jak: mięso, wątroba, pasztety, ostrygi, małże, drób, ryby. Żelazo niehemowe natomiast w produktach roślinnych (warzywach strączkowych, szpinaku, brokułach), mleku (i jego przetworach), żółtku jaja, płatkach owsianych, imbirze oraz maku.

Zapotrzebowanie na żelazo
Dzienne zapotrzebowanie na żelazo dla dorosłych mężczyzn i kobiet powyżej 50 r. ż. to 8 mg. Dla kobiet w wieku 19-50 lat 15 mg/dzień. Dla kobiet w ciąży - 27 mg/dziennie, a dla karmiących matek 9 mg.

Jakie związki wpływają na przyswajalność żelaza?
Wchłanianie żelaza może ulec zwiększeniu, lub osłabieniu w wyniku łącznego przyjmowania określonych substancji. Do produktów zwiększających wchłanianie żelaza należą: witamina C, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas mlekowy, mięso. Do produktów osłabiających wchłanianie żelaza należą: błonnik, albumina jaj, cynk, wapń, miedź, ołów, oraz mangan.
Artykuł znaleziono w kategoriach:
Informacje o lekach dostępne dzięki www.osoz.pl. Dane o lekach pobrane zostały z Bazy KS – BLOZ i nie mogą być kopiowane, ani wykorzystywane bez zgody Producenta Bazy KS – BLOZ

Najlepsze oferty

Ankieta

Zmęczenie, energia

Zmęczenie, energia

Zapraszamy do wzięcia udziału w ankiecie.

Znajdź najlepszą aptekę wg internautów

copyright by Vivamax 2025. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie: Aptus.pl strony internetowe
E-marketing farmaceutyczny: FreshPharma.pl