Dieta, a cholesterol i trójglicerydy - jak ją zmodyfikować
mgr farmacji Kinga Dziwisz
Dieta stanowi kluczowy czynnik w walce z wysokim cholesterolem ("złym cholesterolem", czyli frakcją LDL). Dowiedz się, jak zbić cholesterol, stosując odpowiednią dietę.
Dieta przy wysokim cholesterolu i trójglicerydach
Wprowadzając dietę niskocholesterolową, musisz najpierw poznać produkty obniżające cholesterol. Wśród nich znajdują się:
* Chude mięsa i wędliny (drób, polędwica)
* Ryby (pomimo tego, że ich mięso bywa tłuste, zawierają kwasy omega-3 zmniejszające podwyższony cholesterol)
* Mleko o niskiej zawartości tłuszczu (niskoprocentowe)
* Odtłuszczone jogurty
* Ciemne (razowe, wieloziarniste) pieczywo
* Warzywa i owoce
* Produkty zbożowe, takie jak płatki owsiane, otręby, które są dobrym źródłem błonnika
Dieta na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów - czego unikać?
Wiedząc już, jakie produkty są korzystne, gdy poziom cholesterolu przewyższa normy, zastanówmy się, których produktów trzeba unikać? Przede wszystkim, staraj się eliminować:
* Tłuste mięsa i wędliny
* Podroby mięsne
* Fastfood'y
* Masło
* Jajka
* Śmietany, tłuste mleko
* Jasne pieczywo
* Słodycze
Jak obniżyć cholesterol, czyli sztuka przygotowywania potraw
Wiesz już, jakie potrawy wybrać, jakich absolutnie unikać. Ale co z ich przygotowaniem? Czy obojętne jest, jak je przyrządzimy?
Bynajmniej nieobojętnym jest sposób przygotowania posiłków. Przedstawmy kilka prostych zabiegów, dzięki którym nasze (już niskocholesterolowe) produkty, pomogą w obniżeniu wysokiego cholesterolu. Oto one:
* Griluj, duś, gotuj, smaż bez tłuszczu. Można powiedzieć, że to podstawa zdrowej diety. To właśnie smażone potrawy powodują, że nasz cholesterol jest podwyższony.
* Posmaruj kromkę (ciemnego pieczywa) chudym twarożkiem, zamiast grubą warstwą masła. Dodaj na wierzch warzywa i dopraw je ziołami (na przykład bazylią).
* Jeśli już musisz coś usmażyć (a nie masz możliwości przyrządzenie potrawy na grillu, lub patelni nie wymagającej użycia tłuszczu), to nie wybieraj smalcu, słoniny, margaryny, czy oleju słonecznikowego, tylko oliwę lub olej rzepakowy.
* Płatki owsiane zalewaj niskotłuszczowym mlekiem, lub jogurtem naturalnym bez cukru.
* Nie dodawaj do wszystkich potraw soli, tylko użyj ziół (prowansalskich, bazylii).
* Zamiast smażyć warzywa na oleju, przyrządź je na parze.
* Robiąc sałatkę, nie stosuj majonezu, czy śmietany, ale użyj oliwy lub jogurtu pozbawionego tłuszczu.
Kilka prostych zabiegów, często ograniczających czas potrzebny do przygotowania potraw, jak również poprawiających smak i aromat pożywienia sprawi, ze przy okazji następnego badania cholesterolu, wyniki będą lepsze, a twoja waga przybliży cię do wartości, która poprawi ci samoocenę.
Dieta przy wysokim cholesterolu i trójglicerydach
Wprowadzając dietę niskocholesterolową, musisz najpierw poznać produkty obniżające cholesterol. Wśród nich znajdują się:
* Chude mięsa i wędliny (drób, polędwica)
* Ryby (pomimo tego, że ich mięso bywa tłuste, zawierają kwasy omega-3 zmniejszające podwyższony cholesterol)
* Mleko o niskiej zawartości tłuszczu (niskoprocentowe)
* Odtłuszczone jogurty
* Ciemne (razowe, wieloziarniste) pieczywo
* Warzywa i owoce
* Produkty zbożowe, takie jak płatki owsiane, otręby, które są dobrym źródłem błonnika
Dieta na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów - czego unikać?
Wiedząc już, jakie produkty są korzystne, gdy poziom cholesterolu przewyższa normy, zastanówmy się, których produktów trzeba unikać? Przede wszystkim, staraj się eliminować:
* Tłuste mięsa i wędliny
* Podroby mięsne
* Fastfood'y
* Masło
* Jajka
* Śmietany, tłuste mleko
* Jasne pieczywo
* Słodycze
Jak obniżyć cholesterol, czyli sztuka przygotowywania potraw
Wiesz już, jakie potrawy wybrać, jakich absolutnie unikać. Ale co z ich przygotowaniem? Czy obojętne jest, jak je przyrządzimy?
Bynajmniej nieobojętnym jest sposób przygotowania posiłków. Przedstawmy kilka prostych zabiegów, dzięki którym nasze (już niskocholesterolowe) produkty, pomogą w obniżeniu wysokiego cholesterolu. Oto one:
* Griluj, duś, gotuj, smaż bez tłuszczu. Można powiedzieć, że to podstawa zdrowej diety. To właśnie smażone potrawy powodują, że nasz cholesterol jest podwyższony.
* Posmaruj kromkę (ciemnego pieczywa) chudym twarożkiem, zamiast grubą warstwą masła. Dodaj na wierzch warzywa i dopraw je ziołami (na przykład bazylią).
* Jeśli już musisz coś usmażyć (a nie masz możliwości przyrządzenie potrawy na grillu, lub patelni nie wymagającej użycia tłuszczu), to nie wybieraj smalcu, słoniny, margaryny, czy oleju słonecznikowego, tylko oliwę lub olej rzepakowy.
* Płatki owsiane zalewaj niskotłuszczowym mlekiem, lub jogurtem naturalnym bez cukru.
* Nie dodawaj do wszystkich potraw soli, tylko użyj ziół (prowansalskich, bazylii).
* Zamiast smażyć warzywa na oleju, przyrządź je na parze.
* Robiąc sałatkę, nie stosuj majonezu, czy śmietany, ale użyj oliwy lub jogurtu pozbawionego tłuszczu.
Kilka prostych zabiegów, często ograniczających czas potrzebny do przygotowania potraw, jak również poprawiających smak i aromat pożywienia sprawi, ze przy okazji następnego badania cholesterolu, wyniki będą lepsze, a twoja waga przybliży cię do wartości, która poprawi ci samoocenę.
Przeczytaj też
Niewydolność żylna - przyczyna żylakówSkleroterapia, czy laserowe leczenie żylaków. Sprawdzone sposoby na żylaki.Żylaki - zapobieganie łatwiejsze niż leczenie
Żylaki nóg - objawy (np. pajączki na nogach)Nadciśnienie tętnicze - przyczyny i objawyWysokie ciśnienie krwi - objawy
MagnezBambusowa szczotka do ciała YasumiInnowacja w badaniu EKG
Informacje o lekach dostępne dzięki www.osoz.pl. Dane o lekach pobrane zostały z Bazy KS – BLOZ i nie mogą być
kopiowane, ani wykorzystywane bez zgody Producenta Bazy KS – BLOZ