Tokoferol jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach co oznacza, że jej do właściwego wchłaniania ze światła przewodu pokarmowego niezbędna jest chociażby niewielka ilość tłuszczu.
Komponując codzienne posiłki warto zadbać, aby znalazła się w nich optymalna ilość witaminy E. Doskonałym jej źródłem są:
* Ciemne, pełnoziarniste pieczywo,
* Gotowane jaja,
* Sałata,
* Pietruszka,
* Zielony groszek,
* Oleje (z soi, kiełków pszenicy, kukurydzy).
Pamiętaj, że diety odchudzające, oparte na ograniczeniu spożywania tłuszczów, sprzyjają niedoborowi witaminy E w organizmie.
Jeśli zależy ci na redukcji wagi, bądź po prostu twoja dieta jest niepełnowartościowa, Pomyśl o dodatkowej suplementacji preparatami z witaminą E. Niezwykle ważny jest sposób przyjmowania preparatu - stosuj go po spożyciu pokarmu, zawierającego tłuszcz.