Witamina C powinna być dostarczana w codziennej diecie. Bogatym źródłem łatwo przyswajalnej witaminy C są:
* dzika róża - o zawartości witaminy C przekraczającej kilkadziesiątkrotnie ilość witaminy C w owocach cytrusowych,
* owoce cytrusowe - które są także doskonałym źródłem witaminy C; ze względu na fakt, że owoce cytrusowe są silnymi alergenami, nie powinny być spożywane w dużej ilości przez alergików oraz kobiety karmiące piersią,
* jabłka - o dużej zawartości kwasu askorbinowego pod skórką,
* czarna porzeczka
* kapusta kiszona
* pomidory
* czerwona papryka
* ziemniaki.
Pamiętaj jednak, że witamina C jest nietrwała, dlatego też:
* unikaj długotrwałego gotowania warzyw oraz owoców, ponieważ powoduje rozkład witaminy C pod wpływem wysokiej temperatury),
* unikaj krojenia, czy obierania nożem warzyw, czy owoców przy użyciu metalowego noża (żelazo dezaktywuje witaminę C).
* przechowuj warzywa i owoce krótkotrwale (witaminy C ubywa z czasem).