Alergie pokarmowe - na mleko i gluten

Alergie pokarmowe - na mleko i gluten

mgr farmacji Aleksandra Uruszczak-Wąsowicz

Częste alergie pokarmowe u niemowląt, ale i u dorosłych to: alergia na mleko krowie (ale i kozie, czy owcze) oraz alergia na gluten.
Tym, co wywołuje reakcję alergiczną są białka mleka krowiego. Alergia na białka mleka krowiego ujawnia się u niemowląt – w trakcie, gdy alergeny dostają się do mleka matki, i po zakończeniu karmienia piersią, gdy dziecko zaczyna spożywać inny pokarm, m.in. mleko krowie.
Alergia na mleko daje objawy:
  • skórne – wysypka, świąd, zaczerwienienie;
  • ze strony przewodu pokarmowego: biegunka, wzdęcia, kolki, nudności, u niemowląt – ulewanie.

Najlepszym sposobem leczenia alergii na mleko jest unikanie spożywania mleka, ale i produktów go zawierających (masło, śmietana, ciasta i inne).
Alergia na gluten (celiaklia) to choroba, w której organizm nie toleruje glutenu. W efekcie wytwarzane są przeciwciała i uruchamiana jest odpowiedź immunologiczna na obecny w przewodzie pokarmowym gluten. W wyniku choroby działanie przewodu pokarmowego jest znacznie upośledzone, co utrudnia wchłanianie składników odżywczych.
Jedynym sposobem radzenia sobie z nietolerancją glutenu jest przestrzeganie diety bezglutenowej przez całe życie. Jest to trudne, ze względu na powszechne występowanie glutenu – białka pochodzącego ze zbóż pszenicy, jęczmienia, żyta.
Informacje o lekach dostępne dzięki www.osoz.pl. Dane o lekach pobrane zostały z Bazy KS – BLOZ i nie mogą być kopiowane, ani wykorzystywane bez zgody Producenta Bazy KS – BLOZ

Najlepsze oferty

Ankieta

Preparaty na dolegliwości stawowe

Preparaty na dolegliwości stawowe

Zapraszamy do wzięcia udziału w ankiecie.

Znajdź najlepszą aptekę wg internautów

copyright by Vivamax 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie: Aptus.pl strony internetowe
E-marketing farmaceutyczny: FreshPharma.pl