Opinia naukowców - „Kwasy Omega-3 mogą chronić organizm przed rozwojem niektórych typów nowotworów.”
Redakcja
Bezpłatny Raport „Jak wzmocnić odporność w czasie choroby nowotworowej â 10 naturalnych składników”. Zapisz się - Kliknij tutaj
O kwasach omega-3 jest od kilku lat coraz głośniej. Mówi się o nich w kontekście wzmacniania odporności, prewencji chorób serca, rozwoju dzieci. Działanie kwasów omega-3 jest rzeczywiście bardzo szerokie. Już sama nazwa omega-3 – NNKT – „niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe” podpowiada nam, że jest to składnik niezastąpiony w naszej diecie. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że Polacy mają duże niedobory tego składnika, sięgające średnio 50% w całym społeczeństwie.
W artykule znajdziesz odpowiedzi na pytania:
Czy kwasy omega-3 mogą mieć wpływ na odporność?
Czy istnieją badania potwierdzające ich skuteczność?
Skąd czerpać kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 zostały poddane wielu badaniom.
Jednym z międzynarodowych ekspertów na temat kwasów omega-3 jest profesor Christian A. Drevon. Jest on profesorem żywienia na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu w Oslo. Od ponad 35 lat profesor Drevon jest czynnym badaczem w dziedzinie medycyny i żywienia, mając w swoim dorobku 240 artykułów opublikowanych w międzynarodowych czasopismach oraz w książkach. Jego badania dotyczą molekularnych aspektów żywienia, ze szczególnym uwzględnieniem kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega- 3, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ponadto profesor Drevon zajmuje się badaniami dotyczącymi diety w aspekcie otyłości, cukrzycy, chorób sercowo- -naczyniowych, metabolizmu, genetyki oraz rozwoju płodu.
W Monografii „Kwasy tłuszczowe omega-3 – metabolizm i mechanizm działania niezbędnych kwasów tłuszczowych” prof. Christian A. Drevon konkluduje, że „istnieją przekonujące dane sugerujące obniżenie ryzyka rozwoju raka jelita grubego (242), a także pewne dane wskazujące na korzystne działanie ochronne EPA w odniesieniu do raka skóry (257, 258).”
Kwasy omega-3 mogą chronić przed rozwojem niektórych typów nowotworów
Tłuszcz zwierzęcy kojarzymy jednoznacznie z negatywnym wpływem na nasze zdrowie. Od lat słyszymy w mediach, aby unikać spożywania tłuszczów zwierzęcych, wyeliminować smalec z diety, zmniejszyć spożycie czerwonego mięsa. Jak się okazuje jednak, istnieją także dobre tłuszcze zwierzęce. Prof. Drevon w swojej monografii podkreśla tę różnicę: „Pomimo tego, że tłuszcz zwierzęcy ma związek z wieloma efektami rakotwórczymi tłuszczu zawartego w diecie (234), istnieją naukowe dowody na to, że kwasy tłuszczowe omega- 3 mogą chronić organizm przed rozwojem niektórych typów nowotworów (235, 236).”
Skąd czerpać kwasy omega-3?
Źródłem omega-3 są tłuste ryby, poławiane w zimnych morzach. Warto je jeść co najmniej 2 razy w tygodniu. Możemy spożywać również przetworzone produkty z ryb – olej rybi lub tran. Z mięśni ryb zimnowodnych otrzymywany jest olej rybi. Z kolei z wątroby dorsza otrzymywany jest tran. Obydwa produkty – tran jaki i olej rybi są dobrymi źródłami omega-3. Dwa podstawowe rodzaje kwasów omega-3 to EPA i DHA. Obecnie na rynku dostępne są obydwa typy produktów, a więc zarówno tran, jak i olej rybi w postaci płynnej lub kapsułek. Na etykietach zazwyczaj wyeksponowane jest bardziej słowo „omega-3” niż olej rybi, a znowuż w przypadku tranów producenci podkreślają bardziej słowo „tran”.
Badanie potwierdza, że spożycie ryb i oleju rybiego wykazuje działanie ochronne w późniejszych etapach rozwoju raka jelita grubego i wiąże się z 24% redukcją ryzyka rozwoju raka przerzutowego.
Prof. Drevon przeanalizował kilkadziesiąt badań dotyczących omega-3, oleju rybiego i spożycia ryb. Olej rybi, zawierający omega-3, został przebadany podczas badania obejmującego 24 kraje europejskie. „Wykazano, że spożycie ryb i oleju rybiego wykazuje działanie ochronne w późniejszych etapach rozwoju raka jelita grubego (235). Augustsson i in. (237) wykazali, że mężczyźni spożywający ryby częściej niż 3 razy na tydzień wykazywali mniejsze ryzyko rozwoju raka gruczołu krokowego (najsilniejszy związek dotyczył raka przerzutowego) w porównaniu z pacjentami, którzy spożywali ryby rzadziej niż dwa razy w miesiącu. Dodatkowe spożycie długołańcuchowych kwasów omega- 3 (0,5 g/na dzień z pożywienia) wiązało się z 24% redukcją ryzyka rozwoju raka przerzutowego.”
Rak jelita grubego - najnowsze badania wykazują korzystny wpływ jedzenia ryb na ryzyko rozwoju tego nowotworu
Prof. Drevon analizował raporty opublikowane na przestrzeni wielu lat. Jak się okazuje opinie na temat właściwości omega-3 zmieniały się z upływem czasu i pod wpływem kolejnych badań. „Chociaż obszerny raport pt.: „Żywność, żywienie i aktywność fizyczna a profilaktyka raka: globalna perspektywa” przedstawiony przez Światową Fundację Badań nad Rakiem (ang. World Cancer Research Fund) oraz Amerykański Instytut Badań nad Rakiem (ang. American Institute for Cancer Research) w 2007 r. (238) stwierdzał, że istnieją ograniczone dowody sugerujące, że jedzenie ryb chroni przed rozwojem raka jelita grubego, jednak najnowsze badania wykazują korzystny wpływ na ryzyko rozwoju tego nowotworu (239–241). Wyniki obserwacji są jednakże mieszane (242).
U pacjentów z nieprawidłowym wzorcem proliferacji komórek w obrębie odbytnicy podawanie małych dawek oleju rybiego dawało krótko- i długoterminowe efekty o charakterze normalizacyjnym (243). Podobne wyniki uzyskano podczas badania u pacjentów z gruczolakorakiem okrężnicy lub odbytnicy (244).
Podczas prospektywnego badania kohortowego obejmującego ponad 34 000 amerykańskich kobiet Oh i in. (245) sugerowali, że większe spożycie kwasów tłuszczowych omega- 3 może ograniczać progresję od małych gruczolaków do dużych gruczolaków. Chociaż niektóre badania wykazały brak działania kwasów omega- 3 (246, 247), w szeregu doniesień sugeruje się, że kwasy te mogą hamować rozwój nowotworów. Narayanan i in. (248) zaobserwowali zmienioną ekspresję genów istotnych w procesie apoptozy oraz regulatorów proliferacji komórek raka okrężnicy, co tłumaczy w jaki sposób DHA może chronić przed rozwojem raka okrężnicy. Inne wyjaśnienie hamującego działania kwasów omega- 3 na rozwój raka okrężnicy może stanowić obecność cytotoksycznych produktów utleniania powstałych podczas utleniania EPA oraz działania cyklooksygenazy (COX; 249).
Eksperymenty dotyczące żywienia u gryzoni wykazały, że kwasy omega- 3 zmniejszają proces karcynogenezy w okrężnicy, na etapie inicjacji i promocji (250–252).”
”Duża ilość badań na zwierzętach oraz hodowlach komórkowych wykazała, że kwasy omega- 3 mogą hamować inicjację, wzrost i przerzuty komórek złośliwych” – stwierdzają eksperci (12).
Analizie poddano również działanie omega-3 na komórki raka piersi, raka prostaty i białych krwinek. Oto jakie zaobserwowano wyniki: „Podczas podawania (zarówno in vitro, jak i in vivo) kwasów omega- 3 do hodowlanych komórek raka lub zwierzętom z nowotworami działanie hamujące proliferację komórek obserwowano w przypadku kilku typów raka. Na przykład u samic nagich myszy z implantowanymi komórkami ludzkiego raka piersi pierwotny wzrost guza oraz liczba przerzutów uległy redukcji u zwierząt otrzymujących olej rybi w porównaniu z myszami otrzymującymi olej kukurydziany (253).
Proliferacja linii złośliwych komórek raka prostaty i białych krwinek może również ulegać hamowaniu przez kwasy omega- 3 (254, 255). Kanadyjskie badanie kliniczno-kontrolne wykazało, że dieta zawierająca duże ilości karotenoidów i DHA może redukować ryzyko rozwoju raka piersi (256).”
Kwasy omega-3 a rak skóry
Badacze często stosują w badaniach dwa różne środki, aby móc porównać ich skuteczność. Tak właśnie było w przypadku badania, które przeprowadzili Rhodes i in. (257). To „randomizowane badanie z użyciem podwójnie ślepej próby obejmujące 42 zdrowych uczestników, którzy otrzymywali codziennie przez 3 miesiące oczyszczony EPA lub kwas oleinowy w dawce 4 g. Zawartość w skórze EPA po 3 miesiącach była 8 razy większa od wartości wyjściowych. Wrażliwość na oparzenie słoneczne uległa redukcji podczas stosowania EPA, co mierzono przy użyciu kilku markerów raka skóry. Nie stwierdzono istotnych zmian dla żadnego z parametrów przy podawaniu kwasu oleinowego. Stwierdzono również, że indukcja prostaglandyny E2 przez UVB zmalała po pod wpływem stosowania EPA, ale nie stwierdzono tego efektu w przypadku kwasu oleinowego (258).” Badacze konkludują, że „dane te wykazują redukcję markerów wczesnego raka, wskazując na ochronny wpływ EPA wobec ostrego, genotoksycznego działania promieni UV. Długotrwała suplementacja może zredukować występowanie raka skóry u ludzi.”
Prof. Drevon podsumowuje działanie kwasów omega-3 w wyważony sposób: „istnieją przekonujące dane sugerujące obniżenie ryzyka rozwoju raka jelita grubego (242), a także pewne dane wskazujące na korzystne działanie ochronne EPA w odniesieniu do raka skóry (257, 258). Jednakże dane dotyczące związku między spożyciem w diecie kwasów omega- 3 a rozwojem nowotworów nie są przekonujące.”
Otrzymuję maile z pytaniami, jaki jest wpływ kwasów omega-3 na raka, ponieważ wiele osób czyta alarmujący w tonie artykuł na medonet.pl. pt. "Kwasy omega-3 zwiększają ryzyko raka". Jeśli miałeś okazję przeczytać ten artykuł i masz wątpliwości co do działania omega-3, to zachęcam do przeczytania artykułu z komentarzem - pt. Kwasy-tluszczowe-omega-3-i-rak-prostaty-kpina - link tutaj
Oczywiście, przed decyzją o zastosowaniu jakichkolwiek dodatkowych składników pacjenci, którzy cierpią na choroby przewlekłe i stosują dużo leków, powinni skonsultować się z lekarzem prowadzącym, czy nie istnieją indywidualne przeciwwskazania do ich stosowania.
Bezpłatny Raport „Jak wzmocnić odporność w czasie choroby nowotworowej - 10 naturalnych składników”. Zapisz się - Kliknij tutaj
Cytaty pochodzą z Monografii „Kwasy tłuszczowe omega-3 – metabolizm i mechanizm działania niezbędnych kwasów tłuszczowych”, której autorem jest prof. Christian A. Drevon.
O kwasach omega-3 jest od kilku lat coraz głośniej. Mówi się o nich w kontekście wzmacniania odporności, prewencji chorób serca, rozwoju dzieci. Działanie kwasów omega-3 jest rzeczywiście bardzo szerokie. Już sama nazwa omega-3 – NNKT – „niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe” podpowiada nam, że jest to składnik niezastąpiony w naszej diecie. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że Polacy mają duże niedobory tego składnika, sięgające średnio 50% w całym społeczeństwie.
W artykule znajdziesz odpowiedzi na pytania:
Czy kwasy omega-3 mogą mieć wpływ na odporność?
Czy istnieją badania potwierdzające ich skuteczność?
Skąd czerpać kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 zostały poddane wielu badaniom.
Jednym z międzynarodowych ekspertów na temat kwasów omega-3 jest profesor Christian A. Drevon. Jest on profesorem żywienia na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu w Oslo. Od ponad 35 lat profesor Drevon jest czynnym badaczem w dziedzinie medycyny i żywienia, mając w swoim dorobku 240 artykułów opublikowanych w międzynarodowych czasopismach oraz w książkach. Jego badania dotyczą molekularnych aspektów żywienia, ze szczególnym uwzględnieniem kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega- 3, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ponadto profesor Drevon zajmuje się badaniami dotyczącymi diety w aspekcie otyłości, cukrzycy, chorób sercowo- -naczyniowych, metabolizmu, genetyki oraz rozwoju płodu.
W Monografii „Kwasy tłuszczowe omega-3 – metabolizm i mechanizm działania niezbędnych kwasów tłuszczowych” prof. Christian A. Drevon konkluduje, że „istnieją przekonujące dane sugerujące obniżenie ryzyka rozwoju raka jelita grubego (242), a także pewne dane wskazujące na korzystne działanie ochronne EPA w odniesieniu do raka skóry (257, 258).”
Kwasy omega-3 mogą chronić przed rozwojem niektórych typów nowotworów
Tłuszcz zwierzęcy kojarzymy jednoznacznie z negatywnym wpływem na nasze zdrowie. Od lat słyszymy w mediach, aby unikać spożywania tłuszczów zwierzęcych, wyeliminować smalec z diety, zmniejszyć spożycie czerwonego mięsa. Jak się okazuje jednak, istnieją także dobre tłuszcze zwierzęce. Prof. Drevon w swojej monografii podkreśla tę różnicę: „Pomimo tego, że tłuszcz zwierzęcy ma związek z wieloma efektami rakotwórczymi tłuszczu zawartego w diecie (234), istnieją naukowe dowody na to, że kwasy tłuszczowe omega- 3 mogą chronić organizm przed rozwojem niektórych typów nowotworów (235, 236).”
Skąd czerpać kwasy omega-3?
Źródłem omega-3 są tłuste ryby, poławiane w zimnych morzach. Warto je jeść co najmniej 2 razy w tygodniu. Możemy spożywać również przetworzone produkty z ryb – olej rybi lub tran. Z mięśni ryb zimnowodnych otrzymywany jest olej rybi. Z kolei z wątroby dorsza otrzymywany jest tran. Obydwa produkty – tran jaki i olej rybi są dobrymi źródłami omega-3. Dwa podstawowe rodzaje kwasów omega-3 to EPA i DHA. Obecnie na rynku dostępne są obydwa typy produktów, a więc zarówno tran, jak i olej rybi w postaci płynnej lub kapsułek. Na etykietach zazwyczaj wyeksponowane jest bardziej słowo „omega-3” niż olej rybi, a znowuż w przypadku tranów producenci podkreślają bardziej słowo „tran”.
Badanie potwierdza, że spożycie ryb i oleju rybiego wykazuje działanie ochronne w późniejszych etapach rozwoju raka jelita grubego i wiąże się z 24% redukcją ryzyka rozwoju raka przerzutowego.
Prof. Drevon przeanalizował kilkadziesiąt badań dotyczących omega-3, oleju rybiego i spożycia ryb. Olej rybi, zawierający omega-3, został przebadany podczas badania obejmującego 24 kraje europejskie. „Wykazano, że spożycie ryb i oleju rybiego wykazuje działanie ochronne w późniejszych etapach rozwoju raka jelita grubego (235). Augustsson i in. (237) wykazali, że mężczyźni spożywający ryby częściej niż 3 razy na tydzień wykazywali mniejsze ryzyko rozwoju raka gruczołu krokowego (najsilniejszy związek dotyczył raka przerzutowego) w porównaniu z pacjentami, którzy spożywali ryby rzadziej niż dwa razy w miesiącu. Dodatkowe spożycie długołańcuchowych kwasów omega- 3 (0,5 g/na dzień z pożywienia) wiązało się z 24% redukcją ryzyka rozwoju raka przerzutowego.”
Rak jelita grubego - najnowsze badania wykazują korzystny wpływ jedzenia ryb na ryzyko rozwoju tego nowotworu
Prof. Drevon analizował raporty opublikowane na przestrzeni wielu lat. Jak się okazuje opinie na temat właściwości omega-3 zmieniały się z upływem czasu i pod wpływem kolejnych badań. „Chociaż obszerny raport pt.: „Żywność, żywienie i aktywność fizyczna a profilaktyka raka: globalna perspektywa” przedstawiony przez Światową Fundację Badań nad Rakiem (ang. World Cancer Research Fund) oraz Amerykański Instytut Badań nad Rakiem (ang. American Institute for Cancer Research) w 2007 r. (238) stwierdzał, że istnieją ograniczone dowody sugerujące, że jedzenie ryb chroni przed rozwojem raka jelita grubego, jednak najnowsze badania wykazują korzystny wpływ na ryzyko rozwoju tego nowotworu (239–241). Wyniki obserwacji są jednakże mieszane (242).
U pacjentów z nieprawidłowym wzorcem proliferacji komórek w obrębie odbytnicy podawanie małych dawek oleju rybiego dawało krótko- i długoterminowe efekty o charakterze normalizacyjnym (243). Podobne wyniki uzyskano podczas badania u pacjentów z gruczolakorakiem okrężnicy lub odbytnicy (244).
Podczas prospektywnego badania kohortowego obejmującego ponad 34 000 amerykańskich kobiet Oh i in. (245) sugerowali, że większe spożycie kwasów tłuszczowych omega- 3 może ograniczać progresję od małych gruczolaków do dużych gruczolaków. Chociaż niektóre badania wykazały brak działania kwasów omega- 3 (246, 247), w szeregu doniesień sugeruje się, że kwasy te mogą hamować rozwój nowotworów. Narayanan i in. (248) zaobserwowali zmienioną ekspresję genów istotnych w procesie apoptozy oraz regulatorów proliferacji komórek raka okrężnicy, co tłumaczy w jaki sposób DHA może chronić przed rozwojem raka okrężnicy. Inne wyjaśnienie hamującego działania kwasów omega- 3 na rozwój raka okrężnicy może stanowić obecność cytotoksycznych produktów utleniania powstałych podczas utleniania EPA oraz działania cyklooksygenazy (COX; 249).
Eksperymenty dotyczące żywienia u gryzoni wykazały, że kwasy omega- 3 zmniejszają proces karcynogenezy w okrężnicy, na etapie inicjacji i promocji (250–252).”
”Duża ilość badań na zwierzętach oraz hodowlach komórkowych wykazała, że kwasy omega- 3 mogą hamować inicjację, wzrost i przerzuty komórek złośliwych” – stwierdzają eksperci (12).
Analizie poddano również działanie omega-3 na komórki raka piersi, raka prostaty i białych krwinek. Oto jakie zaobserwowano wyniki: „Podczas podawania (zarówno in vitro, jak i in vivo) kwasów omega- 3 do hodowlanych komórek raka lub zwierzętom z nowotworami działanie hamujące proliferację komórek obserwowano w przypadku kilku typów raka. Na przykład u samic nagich myszy z implantowanymi komórkami ludzkiego raka piersi pierwotny wzrost guza oraz liczba przerzutów uległy redukcji u zwierząt otrzymujących olej rybi w porównaniu z myszami otrzymującymi olej kukurydziany (253).
Proliferacja linii złośliwych komórek raka prostaty i białych krwinek może również ulegać hamowaniu przez kwasy omega- 3 (254, 255). Kanadyjskie badanie kliniczno-kontrolne wykazało, że dieta zawierająca duże ilości karotenoidów i DHA może redukować ryzyko rozwoju raka piersi (256).”
Kwasy omega-3 a rak skóry
Badacze często stosują w badaniach dwa różne środki, aby móc porównać ich skuteczność. Tak właśnie było w przypadku badania, które przeprowadzili Rhodes i in. (257). To „randomizowane badanie z użyciem podwójnie ślepej próby obejmujące 42 zdrowych uczestników, którzy otrzymywali codziennie przez 3 miesiące oczyszczony EPA lub kwas oleinowy w dawce 4 g. Zawartość w skórze EPA po 3 miesiącach była 8 razy większa od wartości wyjściowych. Wrażliwość na oparzenie słoneczne uległa redukcji podczas stosowania EPA, co mierzono przy użyciu kilku markerów raka skóry. Nie stwierdzono istotnych zmian dla żadnego z parametrów przy podawaniu kwasu oleinowego. Stwierdzono również, że indukcja prostaglandyny E2 przez UVB zmalała po pod wpływem stosowania EPA, ale nie stwierdzono tego efektu w przypadku kwasu oleinowego (258).” Badacze konkludują, że „dane te wykazują redukcję markerów wczesnego raka, wskazując na ochronny wpływ EPA wobec ostrego, genotoksycznego działania promieni UV. Długotrwała suplementacja może zredukować występowanie raka skóry u ludzi.”
Prof. Drevon podsumowuje działanie kwasów omega-3 w wyważony sposób: „istnieją przekonujące dane sugerujące obniżenie ryzyka rozwoju raka jelita grubego (242), a także pewne dane wskazujące na korzystne działanie ochronne EPA w odniesieniu do raka skóry (257, 258). Jednakże dane dotyczące związku między spożyciem w diecie kwasów omega- 3 a rozwojem nowotworów nie są przekonujące.”
Otrzymuję maile z pytaniami, jaki jest wpływ kwasów omega-3 na raka, ponieważ wiele osób czyta alarmujący w tonie artykuł na medonet.pl. pt. "Kwasy omega-3 zwiększają ryzyko raka". Jeśli miałeś okazję przeczytać ten artykuł i masz wątpliwości co do działania omega-3, to zachęcam do przeczytania artykułu z komentarzem - pt. Kwasy-tluszczowe-omega-3-i-rak-prostaty-kpina - link tutaj
Oczywiście, przed decyzją o zastosowaniu jakichkolwiek dodatkowych składników pacjenci, którzy cierpią na choroby przewlekłe i stosują dużo leków, powinni skonsultować się z lekarzem prowadzącym, czy nie istnieją indywidualne przeciwwskazania do ich stosowania.
Bezpłatny Raport „Jak wzmocnić odporność w czasie choroby nowotworowej - 10 naturalnych składników”. Zapisz się - Kliknij tutaj
Cytaty pochodzą z Monografii „Kwasy tłuszczowe omega-3 – metabolizm i mechanizm działania niezbędnych kwasów tłuszczowych”, której autorem jest prof. Christian A. Drevon.
Przeczytaj też
Sok z noni w znaczący sposób zmniejsza wzrost guzów nowotworowych w modelu nowotworu piersi HER2-dodatnim. Badanie z 2012 roku.BioBran (Bio bran, Bio-bran) – wzmacnia odpornośćReishi, shiitake - grzyby w standardzie leczenie nowotworów w Japonii
Naukowcy potwierdzają: Vilcacora zmniejsza skutki uboczne chemioterapii. Badanie kliniczne na pacjentkach z rakiem piersiSiemię lniane zmniejsza wzrost nowotworu piersi i prostatySzklanka soku z granatów dziennie hamuje wzrost raka prostaty
„Laktoferryna, składnik siary (colostrum), ma działanie przeciwnowotworowe” - potwierdzają badaczeNiedoceniana witamina D w profilaktyce nowotworów – przegląd badańOszczędzaj, kupując najtańszy preparat z omega-3 dla dziecka
Informacje o lekach dostępne dzięki www.osoz.pl. Dane o lekach pobrane zostały z Bazy KS – BLOZ i nie mogą być
kopiowane, ani wykorzystywane bez zgody Producenta Bazy KS – BLOZ