Rola diety w łagodzeniu objawów przerostu gruczołu krokowego (prostaty)
mgr farmacji Małgorzata KrukZdrowa dieta powinna polegać na regularnym spożywaniu 4-5 posiłków dziennie. Ważne, aby tak komponować jadłospis, aby na talerzu znalazły się:
wysokiej jakości białko (ryby, chude mięso),
ziarna zbóż (produkty pełnoziarniste, kasze, makaron razowy),
węglowodany (porcja warzyw surowych lub gotowanych) oraz
zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej lniany).
Słodycze warto zastąpić porcją świeżych lub suszonych owoców, garścią orzechów, migdałów, czy łuskanego słonecznika.
Komponując posiłki warto pamiętać, że pełnowartościowa dieta ma za zadanie nie tylko utrzymać prawidłową masę ciała, ale także dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.
Ponadto obecność niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w zdrowych tłuszczach, orzechach oraz rybach, a także antyoksydantów, których bogatym źródłem są przede wszystkim świeże warzywa, odgrywa niezwykle ważną rolę w ochronie komórek (także gruczołu krokowego) przed czynnikami kancerogennymi (rakotwórczymi).
Osoby cierpiące na przerost gruczołu krokowego powinny trzymać się także zasady ograniczonego spożycia produktów zawierających kofeinę (mocna kawa, cola) oraz napojów alkoholowych. Kofeina bowiem wywiera na organizm działanie moczopędne (diuretyczne), nasilając dolegliwości związane z oddawaniem moczu, natomiast napoje wysokoprocentowe mogą być przyczyną stanu zapalnego prostaty, zatrzymania moczu, a w konsekwencji – nawet poważnego uszkodzenia nerek.