Radioterapia, a dieta, czyli odżywianie podczas radioterapii
mgr farmacji Małgorzata Kruk Stosowanie radioterapii w leczeniu nowotworów u większości pacjentów przynosi oczekiwanie rezultaty. Niestety wraz z pozytywnymi efektami leczenia, często pojawiają się skutki uboczne terapii, w tym zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego: biegunka, nudności, wymioty. Aby zmniejszyć natężenie dolegliwości gastrycznych i jednocześnie zadbać o regenerację organizmu, niezwykle ważne jest właściwe odżywianie.
Dieta podczas trwania radioterapii, a także na kilka tygodni po zakończeniu leczenia, powinna być nie tylko urozmaicona, ale przede wszystkim lekkostrawna. Zaleca się, aby pacjent poddawany radioterapii spożywał 4-5 niewielkich posiłków dziennie, unikając potraw smażonych, o dużej zawartości tłuszczu.
Dieta osoby chorej powinna obfitować w
produkty gotowane lub duszone (chude mięso, warzywa),
niektóre owoce (pieczone jabłka, banany),
produkty bezglutenowe o niskiej zawartości błonnika (pieczywo bezglutenowe, makaron ryżowy, wafle ryżowe),
kasze,
jajka (gotowane na miękko lub twardo).
Dodatkowo wskazane jest wypijanie około 2 litrów niegazowanej wody mineralnej.
Osobie chorej poddawanej radioterapii przeciwskazane jest przede wszystkim spożywanie potraw smażonych, tłustych, mocno przyprawionych, mleka i przetworów mlecznych oraz produktów z pełnych ziaren zbóż.
Bezpłatny Raport „Jak wzmocnić odporność w czasie choroby nowotworowej – 10 naturalnych składników”. Zapisz się - Kliknij tutaj