Chemioterapia, a dieta - jak odżywiać się podczas chemioterapii
mgr farmacji Małgorzata Kruk Właściwe odżywianie podczas trwania chemioterapii odgrywa istotną rolę w leczeniu przeciwnowotworowym. Zbilansowane, pełnowartościowe posiłki dostarczają pacjentowi nie tylko energii, ale także materiału budulcowego, niezbędnego do regeneracji i odbudowy osłabionego organizmu.
Podczas chemioterapii niezwykle ważna jest podaż wszystkich składników odżywczych: łatwo przyswajalnego białka (mięso, wędliny, ryby, a także warzywa strączkowe zawierające białko roślinne), węglowodanów (makarony, kasze, produkty zbożowe), zdrowych tłuszczów (olej z pestek winogron, oliwa z oliwek, ryby), a także witamin i minerałów (warzywa i owoce). Dla pacjenta onkologicznego optymalne jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie.
Dla wielu pacjentów leczonych chemią, dużym problemem są codzienne nudności i wymioty, a także inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (biegunki, zaparcia, wzdęcia). Przy problemach gastrycznych warto przede wszystkim wyeliminować z diety produkty o dużej zawartości błonnika (otręby, ciemne pieczywo). Spożywane posiłki powinny mieć temperaturę pokojową, powinny być także delikatne w smaku. Warto pamiętać, że zarówno wysoka temperatura spożywanych przez pacjenta dań, a także ostry smak, czy aromat mogą prowadzić do nudności lub wymiotów.
Bezpłatny Raport „Jak wzmocnić odporność w czasie choroby nowotworowej – 10 naturalnych składników”. Zapisz się - Kliknij tutaj