Witamina K w diecie

Witamina K w diecie

mgr farmacji Małgorzata Kruk

Pod nazwą witamina K kryje się kilka związków, które wspólnie odgrywają niezwykle ważną rolę w organizmie - uczestniczą w syntezie czynników krzepnięcia, zapobiegając krwawieniom. Ponadto są niezbędne do budowania prawidłowej, zdrowej struktury kości oraz wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

W związku z tym, że witamina K jest produkowana przez dobroczynne bakterie, zasiedlające jelita, jej niedobór zdarza się niezwykle rzadko. Jednak podczas leczenia antybiotykami, kiedy dochodzi do wyniszczenia korzystnej flory przewodu pokarmowego, produkcja witaminy K może być znacznie osłabiona. Także u osób ze schorzeniami wątroby, czy zaburzeniami wchłaniania, może dochodzić do spadku poziomu witaminy K w organizmie.

Nie tylko w stanach zwiększonego zapotrzebowania (antybiotykoterapia), ale przede wszystkim na co dzień warto dbać, aby w diecie znalazły się produkty bogate w witaminę K. Doskonałym jej źródłem są:
* warzywa zielone (brokuły, brukselka, szpinak, sałata, kapusta),
* pomidory, ziemniaki,
* truskawki, brzoskwinie,
* białko jaj,
* wątróbka,
* sery.

Artykuł znaleziono w kategoriach:
Informacje o lekach dostępne dzięki www.osoz.pl. Dane o lekach pobrane zostały z Bazy KS – BLOZ i nie mogą być kopiowane, ani wykorzystywane bez zgody Producenta Bazy KS – BLOZ

Najlepsze oferty

Ankieta

Preparaty na dolegliwości stawowe

Preparaty na dolegliwości stawowe

Zapraszamy do wzięcia udziału w ankiecie.

Znajdź najlepszą aptekę wg internautów

copyright by Vivamax 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie: Aptus.pl strony internetowe
E-marketing farmaceutyczny: FreshPharma.pl