Witamina K jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach, co oznacza, że podobnie jak witamina A, D i E, do prawidłowego wchłaniania ze światła przewodu pokarmowego, wymaga obecności tłuszczu. Witamina K może być dostarczana w zbilansowanej diecie. Może być również syntezowana przez bakterie zasiedlające jelita.
Najważniejszą rolą witaminy K w organizmie jest udział w procesie krzepnięcia krwi. Witamina K hamuje krwawienie z rany, sprzyja tworzeniu się skrzepu, tamującego ubytek krwi i powstanie siniaków. Ponadto witamina K przeciwdziała osteoporozie, ułatwiając wbudowywanie się wapnia w strukturę tkanki kostnej.
W trosce o swoje zdrowie, warto zadbać o pełnowartościową dietę, bogatą w produkty zawierające witaminę K (brokuły, szpinak, ogórek, sałata, ziemniaki, jaja, jogurt, ser, wątroba), aby uchronić organizm przede wszystkim przed groźnymi dla życia zaburzeniami krzepnięcia krwi.
Przeczytaj też
Witamina A+E - dlaczego warto stosowaćWitamina A, retinol, betakarotenDomowe sposoby na wypadanie włosów
Jak dbać o włosy na co dzieńJak skutecznie zapobiec wypadaniu włosówJak wybrać skuteczny preparat na porost włosów
Jak wzmocnić osłabione włosyWypadanie włosów - najczęstsze przyczynyWypadanie włosów po porodzie
Informacje o lekach dostępne dzięki www.osoz.pl. Dane o lekach pobrane zostały z Bazy KS – BLOZ i nie mogą być
kopiowane, ani wykorzystywane bez zgody Producenta Bazy KS – BLOZ