Witamina K - rola w organizmie

Witamina K - rola w organizmie

mgr farmacji Małgorzata Kruk

Witamina K jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach, co oznacza, że podobnie jak witamina A, D i E, do prawidłowego wchłaniania ze światła przewodu pokarmowego, wymaga obecności tłuszczu. Witamina K może być dostarczana w zbilansowanej diecie. Może być również syntezowana przez bakterie zasiedlające jelita.

Najważniejszą rolą witaminy K w organizmie jest udział w procesie krzepnięcia krwi. Witamina K hamuje krwawienie z rany, sprzyja tworzeniu się skrzepu, tamującego ubytek krwi i powstanie siniaków. Ponadto witamina K przeciwdziała osteoporozie, ułatwiając wbudowywanie się wapnia w strukturę tkanki kostnej.

W trosce o swoje zdrowie, warto zadbać o pełnowartościową dietę, bogatą w produkty zawierające witaminę K (brokuły, szpinak, ogórek, sałata, ziemniaki, jaja, jogurt, ser, wątroba), aby uchronić organizm przede wszystkim przed groźnymi dla życia zaburzeniami krzepnięcia krwi.

Artykuł znaleziono w kategoriach:
Informacje o lekach dostępne dzięki www.osoz.pl. Dane o lekach pobrane zostały z Bazy KS – BLOZ i nie mogą być kopiowane, ani wykorzystywane bez zgody Producenta Bazy KS – BLOZ

Najlepsze oferty

Ankieta

Preparaty na dolegliwości stawowe

Preparaty na dolegliwości stawowe

Zapraszamy do wzięcia udziału w ankiecie.

Znajdź najlepszą aptekę wg internautów

copyright by Vivamax 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie: Aptus.pl strony internetowe
E-marketing farmaceutyczny: FreshPharma.pl