Witamina E odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie. Będąc przeciwutleniaczem (anytyoksydantem) chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Witamina E ponadto stabilizuje czerwone krwinki (erytrocyty), chroniąc ich przed przedwczesnym rozpadem oraz korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy.
W związku z tym, że witamina E (tokoferol) powszechnie występuje w wielu pokarmach zbilansowanej diety (olejach roślinnych, jajach, margarynie, maśle, migdałach, orzechach, mleku, czy brukselce), jej niedobór spotyka się niezwykle rzadko. Skutkiem niedoboru witaminy E w organizmie są najczęściej:
* przedwczesne starzenie się skóry,
* zmiany skórne (rogowacenie się warstw naskórka),
* osłabienie siły mięśni,
* spowolnienie procesu gojenia ran,
* pogorszenie wzroku,
* osłabienie zdolności koncentracji,
* zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego (np. miażdżycy),
* a nawet bezpłodność.
Niedobór witaminy E można leczyć, regularnie stosując suplementy diety lub zwiększając podaż w diecie produktów, zawierających w swoim składzie dużą ilość tokoferolu.
W związku z tym, że witamina E (tokoferol) powszechnie występuje w wielu pokarmach zbilansowanej diety (olejach roślinnych, jajach, margarynie, maśle, migdałach, orzechach, mleku, czy brukselce), jej niedobór spotyka się niezwykle rzadko. Skutkiem niedoboru witaminy E w organizmie są najczęściej:
* przedwczesne starzenie się skóry,
* zmiany skórne (rogowacenie się warstw naskórka),
* osłabienie siły mięśni,
* spowolnienie procesu gojenia ran,
* pogorszenie wzroku,
* osłabienie zdolności koncentracji,
* zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego (np. miażdżycy),
* a nawet bezpłodność.
Niedobór witaminy E można leczyć, regularnie stosując suplementy diety lub zwiększając podaż w diecie produktów, zawierających w swoim składzie dużą ilość tokoferolu.
Podobnie jak niedobór - także nadmiar witaminy E występuje niezwykle rzadko. Przedawkowanie tokoferolu najczęściej prowadzi do wystąpienia:
* zaburzeń trawienia,
* bólów mięśniowych,
* zaburzeń widzenia,
* bólu głowy,
* osłabienia organizmu,
* spadku koncentracji.
Jeśli w codziennej diecie znajdują się produkty bogate w witaminę E, dodatkowa suplementacja nie jest wskazana, gdyż nie tylko niedobór, ale również nadmiar tokoferolu może skutkować wystąpieniem nieprzyjemnych dolegliwości.
Przeczytaj też
Witamina A+E - dlaczego warto stosowaćWitamina A, retinol, betakarotenDomowe sposoby na wypadanie włosów
Jak dbać o włosy na co dzieńJak skutecznie zapobiec wypadaniu włosówJak wybrać skuteczny preparat na porost włosów
Jak wzmocnić osłabione włosyWypadanie włosów - najczęstsze przyczynyWypadanie włosów po porodzie
Informacje o lekach dostępne dzięki www.osoz.pl. Dane o lekach pobrane zostały z Bazy KS – BLOZ i nie mogą być
kopiowane, ani wykorzystywane bez zgody Producenta Bazy KS – BLOZ