Tran, czyli olej z wątroby dorsza jest to produkt całkowicie naturalny, czasem wzbogacany substancjami smakowymi oraz zapachowymi, aby zminimalizować niechęć malucha do przyjmowania preparatu.
Tran jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, czyli związków niezbędnych do prawidłowego przebiegu wielu procesów biochemicznych w organizmie. Ponadto zawiera w swoim składzie witaminy (A, D, E), które dostarczane regularnie, chronią przed awitaminozą i jej groźnymi dla organizmu dziecka konsekwencjami.
Nie ulega wątpliwości, że warto podawać tran dzieciom, gdyż:
* wzmacnia on siły obronne organizmu malucha, chroniąc organizm przed infekcjami górnych dróg oddechowych,
* korzystnie wpływa na procesy kształtowania się układu kostno-stawowego u dziecka, zapobiegając krzywicy (dzięki zawartości witaminy D),
* zawarte w nim kwasy omega-3 doskonale wpływają na rozwój psychofizyczny dziecka.
Większość preparatów tranu w płynie możesz podawać swojemu dziecku już od pierwszego roku życia. Wbrew naszym oczekiwaniom, obecnie trany mają dobry smak, szczególnie trany smakowe, np. cytrynowy czy owocowy. Dostępne są również smakowe kapsułki z omega-3 i witaminami A, D i E, które można rozgryzać. Zawarty w kapsułce żel o smaku pomarańczowym czy truskawkowym jest lubiany przez dzieci. Trany w płynie o smaku naturalnym są preferowane przez fanów tego specyficznego smaku, oraz często przez małe dzieci, w wieku kilku miesięcy. Małe dzieci mają zupełnie inny smak niż dorośli i to, co nam nie smakuje, jest doceniane przez małe dzieci. Główną przeszkodą w stosowaniu tranu są w większości przypadków obawy mam i ich wspomnienia z dzieciństwa. Warto jednak zaryzykować i wypróbować dostępne smaki tranu, ponieważ korzyści z jego stosowania są olbrzymie. Każdy z nas powinien codziennie łyknąć łyżeczkę tranu, aby poprawić swoją odporność i zmniejszyć ryzyko chorób serca.