Gotowanie dla dzieci - jak gotować, aby ochronić witaminy
mgr farmacji Małgorzata Kruk
Większość witamin jest nietrwała, rozpadająca się pod wpływem działania wysokiej temperatury, czy długotrwałego przechowywania pokarmów. Jeśli każdego dnia komponujesz posiłki swojego dziecka w taki sposób, aby zawierały duże ilości witamin, zadbaj również o sposób przyrządzenia potraw, aby chronić witaminy przed unieczynnieniem i utratą ich dobroczynnych właściwości.
* Po pierwsze staraj się unikać długotrwałego gotowania warzyw. Większość warzyw wymaga krótkotrwałego gotowania, aby stały się wystarczająco miękkie do spożycia przez malucha.
* Po drugie staraj się spożywać warzywa oraz owoce jak najszybciej po kupieniu ich. Długotrwałe przechowywanie nie służy trwałości witamin.
* Pamiętaj, że większość witamin jest rozpuszczalnych w wodzie. Jednak do efektywnego wchłaniania witamin: A, D, E i K niezbędna jest chociażby odrobina tłuszczu. Dlatego też jeśli spożywasz produkty bogate w te witaminy, dodaj do potrawy masło, olej lub oliwę.
* Aby chronić witaminę C przed unieczynnieniem, postaraj się (jeśli tylko to możliwe) jeść owoce lub warzywa w całości, nie obierając je ze skórki, gdyż żelazo obecne w nożu może zmniejszać aktywność kwasu askorbinowego.
Zdrowa, pełnowartościowa dieta to nie wszystko, gdyż nieprawidłowe przygotowanie posiłków, może skutkować utratą cennych witamin.
* Po pierwsze staraj się unikać długotrwałego gotowania warzyw. Większość warzyw wymaga krótkotrwałego gotowania, aby stały się wystarczająco miękkie do spożycia przez malucha.
* Po drugie staraj się spożywać warzywa oraz owoce jak najszybciej po kupieniu ich. Długotrwałe przechowywanie nie służy trwałości witamin.
* Pamiętaj, że większość witamin jest rozpuszczalnych w wodzie. Jednak do efektywnego wchłaniania witamin: A, D, E i K niezbędna jest chociażby odrobina tłuszczu. Dlatego też jeśli spożywasz produkty bogate w te witaminy, dodaj do potrawy masło, olej lub oliwę.
* Aby chronić witaminę C przed unieczynnieniem, postaraj się (jeśli tylko to możliwe) jeść owoce lub warzywa w całości, nie obierając je ze skórki, gdyż żelazo obecne w nożu może zmniejszać aktywność kwasu askorbinowego.
Zdrowa, pełnowartościowa dieta to nie wszystko, gdyż nieprawidłowe przygotowanie posiłków, może skutkować utratą cennych witamin.
Przeczytaj też
Omega-3 dla dzieci - kiedy podawaćTran dla dzieci - dlaczego warto stosowaćWitaminy dla dzieci i niemowląt - jakie wybrać
Witaminy dla dzieci i niemowląt - kiedy warto stosowaćNowość - Kadefarm Witamina DNowość - Kadefarm Witamina D+K
Nowość - Kadefarm Witamina D+DHA z algHPV, a rak szyjki macicy, czyli jak infekcja wirusowa może wywołać nowotwory szyjki macicyVisolvit Junior Orange – witaminowa moc w jednej saszetce
Informacje o lekach dostępne dzięki www.osoz.pl. Dane o lekach pobrane zostały z Bazy KS – BLOZ i nie mogą być
kopiowane, ani wykorzystywane bez zgody Producenta Bazy KS – BLOZ