Naturalne witaminy w diecie - jakie produkty spożywać
mgr farmacji Małgorzata KrukWitaminy w postaci naturalnej są znacznie lepiej przyswajane przez organizm. Aby zachować jak największą ilość witamin podczas przygotowywania posiłków, staraj się gotować warzywa jak najkrócej, aby chronić cenne związki przez dezaktywacją. Staraj się także krótko przechowywać kupione półprodukty, gdyż wraz z upływem czasu spada stabilność wielu witamin. Podczas przygotowywania posiłków zwracaj uwagę także na rozpuszczalność witamin. Witamin A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego do ich wchłonięcia niezbędna jest chociaż niewielka ilość tłuszczu.
Doskonałym źródłem witamin są świeże warzywa i owoce, a także produkty pełnoziarniste, mięso oraz ryby. Produkty te powinny być spożywane każdego dnia, gdyż zawierają w swoim składzie cały komplet witamin, niezbędnych do przebiegu większości procesów metabolicznych. Odpowiedni poziom witamin w organizmie to także piękna cera, zdrowa skóra oraz doskonałe samopoczucie.