Często suplementujemy magnez w tabletkach, zapominając, że posiada on swoje źródła w pożywieniu. Które składniki naszej diety są bogate w ten pierwiastek?
Magnez w jedzeniu
Magnez występuje w jedzeniu, dlatego warto pamiętać, by dodać do codziennej diety jeden z poniższych produktów, aby go dostarczać do organizmu na bieżąco.
Magnez - występowanie w diecie
Produkty zawierające magnez, to między innymi:
* Kasza
* Płatki owsiane
* Ryż (niełuskany)
* Fasola
* Groch
* Soczewica
* Soja
* Kakao
* Ser żółty
* Banany
* Czekolada
* Awokado
* Orzechy
* Dynia (pestki)
Dieta nie pozostaje bez wpływu nie tylko na podaż tego pierwiastka, ale również na jego wchłanianie. Wyróżnia się bowiem produkty utrudniające wchłanianie magnezu, oraz takie, dzięki którym magnez łatwiej się wchłania. Do produktów ograniczających przyswajalność magnezu należą między innymi: białka roślinne, tłuszcze nasycone, błonnik. Nie bez wpływu pozostaje nadmiar wapnia i fosforu, oraz niedobór potasu, który powoduje zmniejszenie wchłaniania magnezu. Wśród produktów żywieniowych, których obecność zwiększa przyswajalność magnezu znajdują się: tłuszcze nasycone, białka zwierzęce, laktoza, witamina B6 i witamina D.
Pijesz wodę mineralną? Jaką ma zawartość jonów magnezu?
Być może nie zwracasz uwagi na skład pierwiastków w wodzie mineralnej, którą pijesz. Jednak warto wiedzieć, że różnią się one miedzy sobą. W sklepach dostępne są zarówno wody mineralne bogate, jak i ubogie w jony magnezu.
Magnez w jedzeniu
Magnez występuje w jedzeniu, dlatego warto pamiętać, by dodać do codziennej diety jeden z poniższych produktów, aby go dostarczać do organizmu na bieżąco.
Magnez - występowanie w diecie
Produkty zawierające magnez, to między innymi:
* Kasza
* Płatki owsiane
* Ryż (niełuskany)
* Fasola
* Groch
* Soczewica
* Soja
* Kakao
* Ser żółty
* Banany
* Czekolada
* Awokado
* Orzechy
* Dynia (pestki)
Dieta nie pozostaje bez wpływu nie tylko na podaż tego pierwiastka, ale również na jego wchłanianie. Wyróżnia się bowiem produkty utrudniające wchłanianie magnezu, oraz takie, dzięki którym magnez łatwiej się wchłania. Do produktów ograniczających przyswajalność magnezu należą między innymi: białka roślinne, tłuszcze nasycone, błonnik. Nie bez wpływu pozostaje nadmiar wapnia i fosforu, oraz niedobór potasu, który powoduje zmniejszenie wchłaniania magnezu. Wśród produktów żywieniowych, których obecność zwiększa przyswajalność magnezu znajdują się: tłuszcze nasycone, białka zwierzęce, laktoza, witamina B6 i witamina D.
Pijesz wodę mineralną? Jaką ma zawartość jonów magnezu?
Być może nie zwracasz uwagi na skład pierwiastków w wodzie mineralnej, którą pijesz. Jednak warto wiedzieć, że różnią się one miedzy sobą. W sklepach dostępne są zarówno wody mineralne bogate, jak i ubogie w jony magnezu.
Przeczytaj też
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na magnezMagnez i potas, sód i potas - skąd takie połączeniaMagnez z witaminą B6 - właściwości, działanie i wskazania
Magnez z witaminą B6 w tabletkach - który jest najlepszyMagnez i potas, magnez i wapń - skąd takie połączeniaMagnez w ciąży - czy jest niezbędny
MagnezJak rozpoznać niedobór magnezu?MAGVIT B₆ - Odzyskaj witalność na wiosnę!
Informacje o lekach dostępne dzięki www.osoz.pl. Dane o lekach pobrane zostały z Bazy KS – BLOZ i nie mogą być
kopiowane, ani wykorzystywane bez zgody Producenta Bazy KS – BLOZ