Dieta na zaparcia pozwala normalizować pracę przewodu pokarmowego i regulować wypróżnianie się. Czy wiesz co jeść, a czego unikać, aby zwalczyć problem zaparć?
Chcąc zwalczyć problem nawracających się zaparć, wprowadź kilka dobrych nawyków do swojej diety:
* Regularnie spożywaj produkty pełnoziarniste (ciemny chleb, kasze, razowy makaron, otręby pszenne, płatki owsiane) oraz warzywa i owoce, które są doskonałym źródłem błonnika, regulującego trawienie oraz wypróżnianie.
* Ogranicz jedzenie słodyczy, które działają zapierająco. Doskonałą przekąską przy zaparciach są suszone owoce (śliwki, figi, morele).
* Każdego dnia wypijaj minimum 2 litrów płynów dziennie. Sięgaj po niegazowaną wodę mineralną, rozcieńczone soki, herbatki owocowe. Zrezygnuj z picia słodkich napojów gazowanych.
* Spożywaj jogurty oraz kefiry. Zawarte w nich bakterie probiotyczne doskonale regulują funkcję przewodu pokarmowego, zmniejszając ryzyko występowania zaparć.
* Jedz regularnie, bez pośpiechu, najlepiej 5 posiłków dziennie w jednakowych odstępach czasu.