Rola diety w leczeniu biegunki powinna sprowadzać się przede wszystkim do uzupełnienia utraconych na skutek biegunki elektrolitów. Aby zapobiec odwonieniu regularnie uzupełniaj płyny. Wodę mineralną, rozcieńczone soki owocowe oraz herbatki opij tak często, jak to możliwe. W aptece możesz kupić preparat w saszetkach do przygotowania napoju, który dostarczy ci wszystkich niezbędnych mikro i makroelementów. Unikaj spożywania mleka i jego przetworów oraz nierozcieńczonych soków owocowych i warzywnych, gdyż mogą nasilić biegunkę.
Jeśli podczas biegunki nie masz apetytu, możesz przez kilka godzin zastosować głodówkę. Jednak długotrwałe głodzenie się nie jest wskazane. Staraj się spożywać nieduże, lekkostrawne posiłki na bazie gotowanych warzyw, kurczaka, kleiku ryżowego. Spożywanie jabłek lub bananów także będzie łagodziło objawy biegunki. Owoce te są doskonałym źródłem pektyn (rozpuszczalnego błonnika), które zwiększając gęstość mas kałowych, zmniejszają nasilenie dolegliwości. Biegunkę złagodzi także kompot z suszonych borówek. Zawarte w owocach borówki garbniki wykazują skuteczne działanie ściągające i przeciwbiegunkowe.
Pamiętaj, że lekkostrawna dieta w połączeniu z nawadnianiem organizmu o środkami przeciwbiegunkowymi powinna zwalczyć biegunkę. Jeśli jednak dolegliwość trwa dłużej niż kilka dni, koniecznie udaj się do lekarza.