Dobry cholesterol HDL i zły cholesterol LDL - czym się różnią
mgr farmacji Kinga Dziwisz
Ile razy słyszałeś o dobrym i złym cholesterolu? Dlaczego nie mówi się po prostu o cholesterolu? Czy HDL i LDL różnią się w znaczący sposób między sobą?
Dobry cholesterol (HDL)
To tylko nazwa używana potocznie. Tak właściwie określa ona nie cholesterol, ale jego połączenia, tworzące lipoproteinę o dużej gęstości. Skrót HDL (High density lipoproteins) pochodzi z języka angielskiego i oznacza właśnie Lipoproteiny wysokiej gęstości. Dlaczego przypisano mu nazwę "dobrego cholesterolu"? Określenie to wynika z właściwości tej frakcji lipoprotein. Otóż, HDL posiada zdolność do przesuwania cholesterolu, który próbuje zgromadzić się w ścianach naczyń (prowadząc do rozwoju blaszek miażdżycowych), do wątroby, gdzie ulega przemianom biochemicznym. Zwykle przyjmuje się, że im więcej frakcji HDL, tym lepiej dla naszego zdrowia.
Zły cholesterol (LDL)
W tym przypadku, także trzeba zaznaczyć, że określenie "zły cholesterol" jest wyłącznie stosowane w języku potocznym. Jako LDL klasyfikowana jest lipoproteina o małej gęstości. Skrót LDL (Low density lipoproteins) pochodzi z języka angielskiego i oznacza właśnie Lipoproteiny niskiej gęstości. Negatywne właściwości tej frakcji wynikają z odwrotnego (w porównaniu z frakcją HDL) kierunku transportu cholesterolu. Dochodzi zatem do przenoszenia cholesterolu z wątroby do ścian naczyń. Jest to niekorzystne działanie, wspomagające odkładanie się cholesterolu w tętnicach (działanie prowokujące rozwój miażdżycy). Dlatego też, uważa się, że im niższa wartość frakcji LDL, tym lepiej.
Cholesterol całkowity
Cholesterol całkowity to suma frakcji LDL i HDL, lub bardziej fachowo - stosunek obu frakcji względem siebie. Pomimo wspomnianych zaleceń, aby wartość HDL przewyższała w jak najwyższym stopniu wartość LDL, ostatnio często mówi się o zachowywaniu odpowiednich proporcji (pamiętając, że zawsze powinno być więcej HDL).
Dobry cholesterol (HDL)
To tylko nazwa używana potocznie. Tak właściwie określa ona nie cholesterol, ale jego połączenia, tworzące lipoproteinę o dużej gęstości. Skrót HDL (High density lipoproteins) pochodzi z języka angielskiego i oznacza właśnie Lipoproteiny wysokiej gęstości. Dlaczego przypisano mu nazwę "dobrego cholesterolu"? Określenie to wynika z właściwości tej frakcji lipoprotein. Otóż, HDL posiada zdolność do przesuwania cholesterolu, który próbuje zgromadzić się w ścianach naczyń (prowadząc do rozwoju blaszek miażdżycowych), do wątroby, gdzie ulega przemianom biochemicznym. Zwykle przyjmuje się, że im więcej frakcji HDL, tym lepiej dla naszego zdrowia.
Zły cholesterol (LDL)
W tym przypadku, także trzeba zaznaczyć, że określenie "zły cholesterol" jest wyłącznie stosowane w języku potocznym. Jako LDL klasyfikowana jest lipoproteina o małej gęstości. Skrót LDL (Low density lipoproteins) pochodzi z języka angielskiego i oznacza właśnie Lipoproteiny niskiej gęstości. Negatywne właściwości tej frakcji wynikają z odwrotnego (w porównaniu z frakcją HDL) kierunku transportu cholesterolu. Dochodzi zatem do przenoszenia cholesterolu z wątroby do ścian naczyń. Jest to niekorzystne działanie, wspomagające odkładanie się cholesterolu w tętnicach (działanie prowokujące rozwój miażdżycy). Dlatego też, uważa się, że im niższa wartość frakcji LDL, tym lepiej.
Cholesterol całkowity
Cholesterol całkowity to suma frakcji LDL i HDL, lub bardziej fachowo - stosunek obu frakcji względem siebie. Pomimo wspomnianych zaleceń, aby wartość HDL przewyższała w jak najwyższym stopniu wartość LDL, ostatnio często mówi się o zachowywaniu odpowiednich proporcji (pamiętając, że zawsze powinno być więcej HDL).
Przeczytaj też
Niewydolność żylna - przyczyna żylakówSkleroterapia, czy laserowe leczenie żylaków. Sprawdzone sposoby na żylaki.Żylaki - zapobieganie łatwiejsze niż leczenie
Żylaki nóg - objawy (np. pajączki na nogach)Nadciśnienie tętnicze - przyczyny i objawyWysokie ciśnienie krwi - objawy
MagnezBambusowa szczotka do ciała YasumiInnowacja w badaniu EKG
Informacje o lekach dostępne dzięki www.osoz.pl. Dane o lekach pobrane zostały z Bazy KS – BLOZ i nie mogą być
kopiowane, ani wykorzystywane bez zgody Producenta Bazy KS – BLOZ