Przejedzenie może powodować dolegliwości bólowe. Jak je rozpoznać i jak można je leczyć?
Ból brzucha po jedzeniu
Przejedzenie może spowodować ból brzucha. Występuje on zwykle w przybliżonym czasie jednej lub dwóch godzin po posiłku. Jest spowodowany zbyt dużą ilością pokarmu do strawienia.
Co zastosować na ból brzucha po jedzeniu?
Ból związany z przejedzeniem wynika z niewystarczającej ilości żółci i enzymów trzustkowych, niezbędnych dla prawidłowego przebiegu procesów trawiennych oraz nadmiernego rozciągnięcia ścianek żołądka lub stanów skurczowych jelit. Wydzielanie żółci możesz wspomóc stosując preparaty żółciopędne i żółciotwórcze. Natomiast nadmierne skurcze jelit możesz zlikwidować stosując preparaty rozkurczające. Warto wybierać preparaty kompleksowe, działające zarówno żółciopędnie, jak i rozkurczowo. W składzie wspomnianych preparatów powinny się znaleźć takie składniki jak: sylimaryna, boldyna, ekstrakt z karczocha, wyciąg z ostryżu długiego, zwanego również kurkumą, olejek miętowy, wyciąg z czarnej rzepy, wyciąg z kocanki.
Jak zapobiegać?
Najłatwiej nie spożywać obfitych porcji pokarmów. Ale niekiedy ciężko sobie ich odmówić, zwłaszcza, gdy potrawy wyglądają wyśmienicie. Dlatego warto przynajmniej spróbować rozłożyć ich spożycie w czasie.
Ból brzucha po jedzeniu
Przejedzenie może spowodować ból brzucha. Występuje on zwykle w przybliżonym czasie jednej lub dwóch godzin po posiłku. Jest spowodowany zbyt dużą ilością pokarmu do strawienia.
Co zastosować na ból brzucha po jedzeniu?
Ból związany z przejedzeniem wynika z niewystarczającej ilości żółci i enzymów trzustkowych, niezbędnych dla prawidłowego przebiegu procesów trawiennych oraz nadmiernego rozciągnięcia ścianek żołądka lub stanów skurczowych jelit. Wydzielanie żółci możesz wspomóc stosując preparaty żółciopędne i żółciotwórcze. Natomiast nadmierne skurcze jelit możesz zlikwidować stosując preparaty rozkurczające. Warto wybierać preparaty kompleksowe, działające zarówno żółciopędnie, jak i rozkurczowo. W składzie wspomnianych preparatów powinny się znaleźć takie składniki jak: sylimaryna, boldyna, ekstrakt z karczocha, wyciąg z ostryżu długiego, zwanego również kurkumą, olejek miętowy, wyciąg z czarnej rzepy, wyciąg z kocanki.
Jak zapobiegać?
Najłatwiej nie spożywać obfitych porcji pokarmów. Ale niekiedy ciężko sobie ich odmówić, zwłaszcza, gdy potrawy wyglądają wyśmienicie. Dlatego warto przynajmniej spróbować rozłożyć ich spożycie w czasie.
Przeczytaj też
Zwyrodnienia i bóle stawów (biodrowych, kolanowych)Ból mięśni (m.in. nóg, pleców, ud, brzucha) - przyczynyPreparaty z apteki na ból mięśni, urazy, zakwasy
Skręcenia i inne urazy sportowe (m. in. stłuczenia)Sposób na zakwasy - główną przyczynę bólu mięśniBóle mięśni i stawów, bóle kości i stawów - zawsze występują razem
Migrena z aurą i bez aury - czym się różniąOkres, miesiączka, menstruacja - dlaczego boliBól pleców? Przyprawa do pierników skuteczna na lumbago
Informacje o lekach dostępne dzięki www.osoz.pl. Dane o lekach pobrane zostały z Bazy KS – BLOZ i nie mogą być
kopiowane, ani wykorzystywane bez zgody Producenta Bazy KS – BLOZ