W takiej sytuacji niezwykle ważne jest nie tylko leczenie, ale również właściwa dieta, aby pomóc organizmowi w walce z infekcją.
Dieta przy grypie żołądkowej powinna być przede wszystkim lekkostrawna. W pierwszych dniach staraj się jeść nieduże porcje rozgotowanego ryżu, kleiku na wodzie oraz niektóre owoce: jabłka i banany, zawierające skrobię. Unikaj spożywania produktów tłuszczowych, gdyż mogą nasilić biegunkę. Kiedy objawy grypy żołądkowej ustąpią, możesz wprowadzić do swojego jadłospisu gotowane warzywa, bądź mięso. Pamiętaj, aby podczas trwania biegunki i wymiotów ograniczyć spożywanie nabiału, gdyż może nasilić uporczywe dolegliwości.
Dieta małego dziecka przy grypie żołądkowej jest bardzo podobna. Pamiętaj, że już od 4 miesiąca życia możesz podać dziecku kleik z ryżu i marchewki.
W leczeniu grypy jelitowej niezwykle ważne jest również regularne nawadnianie organizmu (picie słabej herbaty, herbat ziołowych, wody, soków), aby zapobiec odwonieniu na skutek wymiotów i biegunki. Możesz sięgnąć również po gotowe elektrolity w postaci saszetek, do przygotowania wartościowego napoju.