Mleko z miodem i masłem
Mleko z miodem i masłem jest jednym z najpopularniejszych domowych sposobów zwalczania infekcji. Miód wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz wzmacniające odporność, a w połączeniu z ciepłym mlekiem i masłem, będzie rozgrzewał organizm od wewnątrz.
Czosnek i cebula
Zawarte w czosnku i cebuli związki naturalne działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwzapalnie, hamując namnażanie się i rozwój czynników chorobotwórczych oraz zapobiegając rozwojowi infekcji. Czosnek spożywaj na surowo, np. jako kanapka z masłem i drobno pokrojonym czosnkiem. Z cebuli możesz przyrządzić syrop (cebulę drobno pokrój i zasyp 2 łyżkami cukru), który jest również doskonałym środkiem na kaszel.
Płukanie gardła solą
Innym domowy sposób na ból gardła to płukanie roztworem soli kuchennej. Płukankę możesz przygotować samodzielnie, rozpuszczając łyżkę soli kuchennej w szklance ciepłej przegotowanej wody.
Płukanka z szałwii
Szałwia to naturalny środek antyseptyczny i przeciwzapalny, stosowany od lat w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, gardła, przy zapaleniu krtani oraz towarzyszącej chrypce. Napar z szałwii możesz przygotować w domu, zalewając zioła gorącą wodą i odstawiając je na 15 minut do zaparzenia. Szałwię (susz lub torebki do zaparzania) kupisz w aptece lub sklepie zielarskim.
Sok malinowy i cytryna
Są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnej witaminy C, której niedobory obserwuje się w stanach obniżonej odporności. Picie herbaty z sokiem malinowym, bądź cytryną pozwala uzupełnić poziom witaminy C, skrócić przebieg przeziębienia oraz nawodnić i nawilżyć suche gardło "od wewnątrz".
Nawilżanie powietrza
Leczenie bólu gardła wymaga również zapewnienia odpowiedniej wilgotności powietrza w którym przebywasz. Dlatego nawilżacz powietrza, bądź miska z wodą postawiona przy kaloryferze, pomogą utrzymać wilgotność powietrza na wysokim poziomie, zapobiegając wysuszeniu śluzówki gardła.